”Jag har full
kontroll på mitt jobb
och min inkorg!”

En utbildning som gör skillnad – på riktigt!

Mia Nordström är Senior Policy Advisor E-mobility på Vattenfall. Hon har jobbat på Vattenfall i 14 år och med miljö- och klimatfrågor i näringslivet i över 20 år. Utöver detta har Mia varit politiskt aktiv i många år. För 3 år sedan fick hon en utmattning, som en effekt av ett heltidsjobb, ett starkt politiskt engagemangmen framför allt avsaknaden av kontroll. I en intervju berättar Mia hur Öppen Utbildning med Effektiv Nu blev ett viktigt steg i att komma tillbaka med en hållbar struktur och större känsla av digital kontroll.

 

“Jag började se efter min livsstil och insåg att jag jobbade alldeles för mycket. Jag hade för lite återhämtning. Jag började också kolla igenom mina rutiner och vad som egentligen var upphov till min stress och insåg att inboxen var en stor underliggande låggradig stressfaktor som alltid fanns där. Att jag alltid hade flera hundra mail i inboxen och att jag konstant försökte sortera i mappar och flagga och så vidare, men att jag sällan hade full kontroll. Den här konstanta känslan av att inte riktigt ha överblick över alla projekt och alla frågeställningar. Att man inte riktigt visste om man hade glömt någonting. Att man vid sidan av skrev upp listor i block och andra saker och att man gick runt med all den här informationen i huvudet om allt man skulle komma ihåg. Och jag kände att det måste finnas verktyg som underlättar. Det måste finnas ett annat sätt.

 

Hur kom du i kontakt med Effektiv Nu och vår Öppna Utbildning?

Jag lunchade med en kompis och kollega på Volkswagen, som också hade varit utmattad, som berättade att hon hade gått en kurs på Effektiv Nu och att den var jättebra och att den hade hjälpt henne mycket att minska sin stress, att få kontroll och strukturera arbetet. Så jag pratade med min chef och sa att jag verkligen skulle vilja gå en kurs. Hon kollade upp vad som fanns internt och det visade sig att IT-kollegor kunde erbjuda en 2 timmars utbildning som vi fick gå hela enheten. Men jag sa att jag behöver mer tid, så då sa hon att jag skulle få prova en sån här kurs och sen få berätta för de andra vad jag lärde mig.

 

Hur upplevde du utbildningen?

“Jag gick utbildningen för ungefär 1,5 år sedan och valde att delta digitalt. Och det gick ju bra, även om det alltid är en fördel att träffas fysiskt såklart, men hade det bara varit den dagen hade det nog varit svårt att få till den egna förändringen i beteendet. Det som blev det stora genombrottet och mervärdet för mig var uppföljningen. Att jag fick en personlig kontakt, Caesar, och att vi kunde sitta ned tillsammans  att han kunde peka och förklara. Och jag kunde samla på mig alla mina frågor. Jag har ju fått för mig att jag inte kan IT, jag blir stressad bara man säger IT! Och det fantastiska var att jag förstod att det här är svårt för allaför vi har aldrig fått någon vidareutbildning. Jag har kanske fått någon kort genomgångPowerPoint eller Excel,men det här är ju ganska avancerade verktyg och då behöver man börja ändra beteende och få uppföljning.

 

Vilka effekter har du fått av utbildningen?

Att jag har full kontroll på mitt jobb och på min inbox! Effekterna har blivit att jag i princip har noll i min inbox i slutet av varje vecka och ibland flera gånger i veckanden här stressen kring inboxen är helt bortaOch det roliga är att jag har blivit proaktiv istället för reaktiv. Det innebär att jag hela tiden kollar av vad det är för uppgifter som jag har imorgon eller vad jag har för deadlines och så vidare. Det blir nästan aldrig in i det sista och jag kan dessutom följa upp mycket tidigare mot mina kollegor och externa samarbetspartners, vilket gör att jag känner ett lugn. Och nu när jag slutar för dagen så släpper jag jobbet. Jag behöver inte gå och tänka på och ha alla de här sakerna i huvudet.

 

Finns det något genombrottsögonblick som du minns särskilt väl?

Det har varit många ögonblick skulle jag säga, men just det här när det faktiskt var noll i inboxen. Den känslan! Då skrev jag till Caesar att nu har jag noll i inboxen och fick tillbaka ”Du är en stjärna, jättebra jobbat!”. Och det har jag sparat. Det mailet ligger kvar i min inbox, så alltid när jag har nått noll och har kontroll så ligger det kvar. Just det här att ha kvar hans feedback och tryggheten att veta att han finns där för mig i två år efter utbildningen. Jag har ju knappt behövt ringa honom, men tryggheten att veta att han kommer att svara förr eller senare. Och en annan aha-upplevelse var det här som han förklarade för mig en gång att du kan ha hur många uppgifter som helstmen själva systemet säger till när det börjar bli bråttom och så vidare. Och att förstå det och se hur det var synkat med kalenderndet har sparat mig ofantligt med tid. Det blev också en aha-upplevelse efter ett tag, att jag kanske har lite att göra? Nej, jag har inte lite att göra, men jag har kontrollOch det lugnet som infann sig i den vissheten.

 

Vad skulle du vilja säga till någon som känner sig osäker på om det här är något för mig?

Anmäl dig! Det kommer göra stor förändring och förbättring i ditt arbete. Du kommer att lära dig att få kontroll över ditt arbete och det kommer infinna sig ett lugn. Det kommer ta bort stressen kring arbetet. Så jag rekommenderar alla att gå den här utbildningen. Men framför allt skulle jag säga att de som känner att de inte riktigt har kontroll, de som känner sig stressade och kanske känner att nu är jag nära en utmattning, börja fundera på hur använder jag egentligen de här verktygen? Hur ser min inbox ut? Hur har jag kontroll? De behöver verkligen, verkligen den här utbildningen nu! Men sen behöver alla den här utbildningen skulle jag säga.

 

Är du också intresserad av vår Öppna Utbildning och vill veta mer kan du klicka HÄR för att hitta mer information om utbildningen och anmälan. Vill du komma i kontakt med oss direkt för att ställa dina frågor hittar du våra uppgifter under Kontakt.