Har du satt rätt förväntningar inför ditt samarbete med ChatGPT?

ChatGPT är mångas nya kollega. Får vi en ny kollega som vi ska samarbeta med så måste vi såklart sätta rätt förväntningar på vårt samarbete. Frågan är, har du även gjort det med ChatGPT? 💬🤖

I en värld där AI-assistenter som ChatGPT blir allt vanligare, är en av de mest värdefulla färdigheterna vi kan utveckla förmågan att prompta effektivt.

Att prompta innebär att ge AI:n specifika, detaljerade instruktioner eller frågor – precis som vi skulle göra när vi startar upp med en ny kollega för att ge den bra förutsättningar att göra ett bra arbete.

👥 Tänk på ChatGPT som en ny medarbetare som behöver exakt och omfattande information för att kunna utföra uppgifter effektivt. Ju mer kontext och detaljer du ger, desto bättre och mer anpassade blir svaren.

🔑 Kom ihåg, ChatGPT har inte förmågan att ”veta” eller ”förstå” dina unika omständigheter utan en tydlig prompt. Att bli skicklig på att formulera dessa promptar är en kritisk färdighet för framtiden.

📝 Detaljerat exempel: Istället för att säga ”Ge mig tips om projektledning”

Prova istället att skriva ”Jag leder ett team på fem personer i ett projekt för att utveckla en mobilapp för hälsovård. Vi arbetar på distans och har en deadline om tre månader. Jag behöver råd om hur man hanterar tidsfrister, fördelar arbetsuppgifter och upprätthåller effektiv kommunikation mellan teammedlemmarna.”

Lycka till med ditt samarbete med kollegan ChatGPT och glöm inte bort att vara tydlig med förväntningarna👩🏽‍💻

Vill ni lära er mer om AI och hur det kan hjälpa er i ert dagliga arbete?
Kontakta oss på info@effektivnu.se så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa er! 💙

Du kanske också är intresserad av

Minska antal arbetstimmar utan att öka stressen

Fyradagarsveckan, är den möjlig att få till? Är det möjligt att bibehålla produktiviteten och samtidigt minska arbetstimmarna utan att öka...

Effektiv Nu stöder SOS barnbyars arbete för Ukrainas framtid

🎁Vår julgåva är att vi skänker fem kronor per person som vi har utbildat under året till barnen i Ukraina...
18 Dec, 2023 | Arbeta smartare, Övrigt

Tips för att minimera avbrott och förbättra fokus

🧠🖼️Vad har en mental Whiteboard med avbrott att göra? Och hur kommer det sig att våra kognitiva resurser ofta tar...