Sömnexperiment – Vem somnade först?

Under utbildningen Arbeta Smartare lär vi ut att ”Skapa kontroll”. En nedstängningsritual som man gör de sista 15 min innan man går hem från jobbet.

Det är ofta det här steget som våra deltagare tar upp med oss när vi stöter på varandra några år senare och det är inte för att vi pratar om det mest, utan för att det är steget i vår arbetsmetodik som påverkar din personliga hållbarhet över tid oavsett bolag eller roll.

Skapa kontroll ökar chanserna för att:
💭Kunna lämna arbetsrelaterade tankar på arbetet.
🧠Hjärnans återhämtning sker kontinuerligt och inte bara vid längre ledigheter.
💙Skapa balans mellan arbete och fritid.

Steget är byggt på forskning om Zeigarnikeffekten som menar att ouppklarade arbetsuppgifter verkar ligga kvar i vårt medvetande och påverka de nästkommande uppgifterna negativt.

En forskningsgrupp gjorde ett sömnexperiment på temat:

Sömnexperiment – Vem somnade först 🧑‍🔬🛌🏽

Vem tror du somnade först? Gruppen som skrev ner arbetsuppgifterna som de hade slutfört? Eller gruppen som skrev ner sina ouppklarade arbetsuppgifter som de hade kvar att göra?

Gruppen som skrev ner sina ouppklarade arbetsuppgifter till sin att göra-lista somnade snabbast!

Desto mer detaljer man hade skrivit ner om de ouppklarade uppgifterna desto snabbare somnade man. Med antagandet att de kunde släppa uppgifterna fast de inte var färdiga. De kände sig trygga att de inte skulle glömmas bort och kunde därför påbörja sin återhämtning.

Skapa kontroll är en nedstängningsritual för att vi ska kunna bygger en barriär i det gränslösa arbetslivet mot vår fritid. För att möjliggöra att hjärnan vågar släppa arbetet fast saker inte är helt färdiga varje dag. Har du någon typ av nedstängningsrutin eller är du en tidigare deltagare som fortfarande utövar Skapa kontroll?

💡Tips
Vill du få fler tips som kan hjälpa dig få en mer hållbar balans mellan arbete och fritid? Spana då in vår utbildning Arbeta Smartare eller kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Du kanske också är intresserad av

Bli en tidsmästare! 🕒

Är du en ledare som kämpar mot klockan? Tidsbrist är en tuff utmaning, men oroa dig inte, du kan bli...

Vad är den optimala strategin för hur ofta du ska läsa dina mail?

📧Mailen, mailen mailen, hur ska man ta sig an alla sina mail? Ska man läsa mailen inplanerat cirka två gånger...

Hur du håller den interna kommunikationen till Teams

Vi på Effektiv Nu får ofta frågor kring vilka trender som vi ser hos organisationer gällande intern kommunikation. 📢 Oavsett...